Alles wat je moet weten over: de groothandel

Groothandels zijn werkzaam in allerlei branches en zitten in alle uithoeken van Nederland. Maar wat doet een groothandel nou eigenlijk en voor wie zijn ze werkzaam? Wij vertellen je alles wat je moet weten over groothandels.

Wat is een groothandel?

Een groothandel is een bedrijf dat producten verkoopt aan bedrijfsmatige afnemers. Dit kunnen wederverkopers zijn, maar het is ook mogelijk om als bedrijf producten bij een groothandel te kopen voor intern gebruik. Groothandels worden ook wel B2B-bedrijven genoemd en zijn werkzaam in allerlei branches. Zo heb je levensmiddelen groothandels, groothandels in verpakkingsmaterialen, groothandels in woontextiel en zelfs groothandels in auto onderdelen. Dankzij goede afspraken en een goede relatie met hun leveranciers kunnen groothandels grote partijen van een product inkopen tegen een scherpe prijs. Omdat ze op grote schaal, tegen een lage prijs in kunnen kopen, beschikken de meeste groothandels altijd over een toereikende voorraad en profiteer ook jij van die lage inkoopprijs. En omdat de meeste producten uit voorraad geleverd kunnen worden, kun je bovendien eenvoudig grotere partijen bestellen en beschik je tegen een scherpe prijs binnen afzienbare tijd over jouw bestelling. Een groothandel kan dankzij de grote voorraad gebruikt worden om de verkoopvoorraad van een bedrijf aan te vullen, maar levert ook producten voor intern gebruik of verbruik.

Wat zijn de voordelen van klant worden bij een groothandel?

Als bedrijf klant worden bij een groothandel kent veel voordelen. Bij een groothandel profiteer je altijd van een scherpe prijs, waardoor je nooit teveel betaalt voor jouw producten. Daarnaast zijn de meeste groothandels zeer flexibel en denken ze graag met je mee over een oplossing op maat voor allerlei uitdagingen die zich binnen uw bedrijf voor kunnen doen. Omdat de meeste groothandels beschikken over een grote voorraad, kunnen ook grotere partijen van bepaalde producten binnen afzienbare tijd geleverd worden. Hierdoor hoef jij niet te wachten op jouw bestelling en beschikt jouw bedrijf altijd over een passende voorraad.

Hoe wordt je klant bij een groothandel?

Wil jij klant worden bij een groothandel? Om klant te kunnen worden bij een groothandel moet je een eigen bedrijf of organisatie runnen. Omdat elke groothandel op zijn eigen wijze opereert kun je het beste gewoon contact opnemen met de groothandel van jouw keuze en een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. In het kennismakingsgesprek wordt jou vervolgens verteld hoe de groothandel opereert en hoe een eventuele zakelijke relatie zou verlopen. Groothandels verkopen helaas niet aan particulieren, maar niet winstgevende organisaties zoals verenigingen en stichtingen kunnen wel bij hen terecht.