Een smoking gun: wat is het precies en hoe werkt het?

Hou jij wel van lekker kokkerellen in de keuken en ben je geïnteresseerd in alle technieken waarmee je eten zo goed mogelijk klaar kunt maken? Dan is een smoking gun zeker iets voor jou! Deze is bedoeld om een lekkere rooksmaak aan het eten toe te voegen, waar je normaal gesproken een speciaal rookoventje voor nodig hebt. Met de smoking gun bespaar je ontzettend veel tijd, en kun je veel gemakkelijker een rooksmaak toevoegen dan met een rookoventje. Het enige wat je ervoor nodig hebt is de smoking gun zelf, een zakje met houtmot en een aansteker.

Hoe werkt de smoking gun?

Om de smoking gun te gebruiken vul je hem met een beetje houtmot, en deze steek je aan. Zodra het brandt zet je de smoking gun aan en gaat er een soort ventilatortje draaien. Daardoor komt de rook van de houtmot eruit. Het eten wat je een rooksmaak wilt geven leg je bijvoorbeeld onder een grote stolp, en vervolgens houd je de smoking gun zo dat hij de rook onder de stolp blaast. Daar laat je het eten (meestal vlees) enkele minuten liggen, zodat de rooksmaak er goed in kan trekken. De gun zet je weer uit, en zodra het eten op smaak is haal je het onder de stolp vandaan. Het is echt ontzettend makkelijk en iedereen kan deze techniek toepassen. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste benodigdheden in huis halen, en dan jouw lapjes vlees enkele minuten onder de stolp die gevuld is met rook te houden.

Vlees met een heuse BBQ smaak

Of je nu een heuse chef-kok bent of een amateurkok, een smoking gun is de perfecte tool om net wat extra’s aan je vlees te geven. Iedereen die dol is op barbecueën zal de smaak van vlees dat onder de stolp vandaan komt erg waarderen, want het is net alsof het vlees op de BBQ is bereid. Het is dus helemaal niet nodig om elke dag de barbecue uit de schuur te halen, want met een smoking gun geef je er gemakkelijk een rooksmaak aan. Je bespaart zo ontzettend veel tijd, want een barbecue voorbereiden en schoonmaken is een hels karwei. Het enige wat je nu nog schoon hoeft te maken is de stolp en het bord waar het vlees op ligt. De gun zelf kun je gewoon legen, en vereist eigenlijk niet echt reiniging.

Sous vide koken met de smoking gun

Ben jij fan van de sous vide kooktechniek? Ook dan zal je het koken met de smoking gun zeker waarderen. Met sous vide koken kun je vlees namelijk langzaam op een constante temperatuur garen, door het vacuüm verpakt in een bak met warm water te houden. Dit houdt alle smaakstoffen in het vlees, en maakt het ontzettend sappig. Zo’n sous vide bak kan echter niet de echte barbecue smaak aan vlees geven, dus dat kun je na de bereiding doen met je smoking gun. Haal het vlees uit de plastic zakken, leg het onder de stolp en laat de rook het werk doen. Smakelijk eten!

Geef een reactie