Een wijnvat kopen om wijn in te produceren

Je wilt wijn maken. Je moet natuurlijk wel een wijnvat kopen om wijn in te produceren, maar hoe pak je dit aan? 

Hout en wijn 

Je kunt wijn produceren in stalen wijnvaten, maar je kunt het ook produceren in houten wijnvaten. Als je een wijnmaker bent dan kun je zelf bepalen of je jouw wijn in een houten vat of een stalen vat produceert. Een houten wijnvat heeft invloed op de smaak.

Waarom worden houten wijnvaten gebruikt?

Een houten wijnvat is natuurlijk niet nieuw. Vroeger werd de wijn vervoerd in houten vaten en omdat er toen nog geen flessen waren werd het opslaan van de wijn en het vervoeren hiervan in hout gedaan.

Vandaag de dag worden houten wijnvaten nog steeds gebruikt. Met behulp van het hout wordt er meer tannine aan de wijn toegevoegd. Hout geeft bovendien ook specifieke smaken. Bijvoorbeeld aroma’s zoals vanille en kokos. Voor de rode wijn heeft een houten wijnvat nog een extra voordeel, de rode kleur wordt namelijk door het hout gestabiliseerd.

Ieder hout zijn eigen smaak

Bij een wijnvat kopen om wijn in te produceren is het belangrijk dat je weet wat voor soort hout je wilt. Iedere houtsoort heeft namelijk een andere invloed op de smaak. Een eikenhouten wijnvat is het meest populair om te gebruiken als wijnvat. De twee soorten eikenhout die het meest wordt gebruikt door de wijnboeren zijn:

• Europees eiken
• Amerikaans eiken

Het Europese hout is duurder dan het Amerikaanse eiken door de poreusheid. De wijnvaten kosten meer tijd om gemaakt te worden en uit een boom kunnen er niet zoveel vaten gemaakt van worden als bij Amerikaanse eiken. De twee houtsoorten hebben bovendien ook ieder een ander aroma die afgegeven wordt. Als je Europees eikenhout neemt dan zal je bij de wijn toast en vanille proeven. Bij het Amerikaanse eikenhout zal je in je wijn zoete vanille en kokosaroma terug proeven.

Een houtsmaak bij je wijn zonder houten wijnvat

Natuurlijk hoef je niet per se een houten wijnvat te kopen om je wijn te produceren. Sterker nog, lang niet iedere wijn die de ondertonen van hout bevat heeft in een houten wijnvat gezeten. Wijn in houten wijnvaten maken is vaak erg duur. De wijnmakers willen hun wijn toch voorzien van die houten tonen, omdat de meeste wijndrinkers dit lekker vinden. Daarom kiezen wijnmakers er vaak voor om in de wijntanks houtstaven of houtsnippers te dompelen. Op die manier krijgt de wijn uiteindelijk nog steeds een houtsmaak.

Bron: Wineandbarrels.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *