Hoe blijf je nuchter?

Als je herstelt van middelengebruik, weet je al hoeveel werk het kostte om er te komen, en je zult er alles aan willen doen om een terugval te voorkomen. Het lijkt misschien dat een terugval het laatste is wat je kan overkomen, maar de waarheid is dat ze heel gewoon zijn voor mensen die nieuw zijn in het herstel.

Voor de meeste mensen is het niet zo eenvoudig om nuchter te blijven. Hoe meer strategieën je leert om triggers te identificeren, met stress om te gaan en je nieuwe nuchtere leven te managen, hoe makkelijker het is om terugval te voorkomen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

Herken je terugvalpatronen

Een van de meest effectieve strategieën die je kunt gebruiken om terugval te voorkomen is om je terugval vroegtijdig op te vangen en een herstelplan te ontwikkelen. Een bepaalde terugval is niet iets wat je eenvoudigweg kunt vermijden, maar je moet wel de specifieke triggers die de terugval veroorzaakten aanpakken, zodat je kunt voorkomen dat je hetzelfde patroon terug komt.

Verander de omgeving

We hebben allemaal triggers die ons in een terugval kunnen brengen. Het andere wat je kunt doen om het te voorkomen is ervoor zorgen dat je de regels van het herstel van een verslaving volgt: behandel jezelf als een drugsverslaafde, niet als een persoon die af en toe een drankje drinkte.

Kies je eigen sociale omgeving die een gezonde levensstijl bevordert, niet een omgeving die je actief belast. Als je eenmaal je triggers hebt bepaald, kun je je omgeving veranderen om te voorkomen dat je vast komt te zitten in de cyclus van alcohol of drugs.

Zoek de juiste hulp

De meeste mensen zullen bovenstaande suggesties uit het hoofd kennen, maar als jouw triggers niet zo voor de hand liggend zijn, zijn er ook enkele technieken die je kunnen helpen om de echte boosdoeners aan te pakken die je wanhopig maken. Er zijn veel interventies om verslaving tegen te gaan die je kunnen helpen om je verslavende gedrag te bestrijden. Het is moeilijk om dit allemaal alleen te doen. Zoek daarom hulp. Er zijn veel verslavingsklinieken waar je terecht komt, zodat je op de juiste manier van je verslavingen af komt.

Bron: https://www.connection-sggz.nl/

Geef een reactie