Lekker Japans rund

Het ene rund is het andere niet. Zeg dus nooit zomaar biefstuk tegen het vlees van een wagyu rund, een ware delicatesse.

Smaken verschillen

Een koe is een koe zou je denken. Er zijn wel wat verschillen in uiterlijk. Sommige hebben een dikke pels die hen beschermt tegen koud en guur weer, andere hebben grote indrukwekkende horens en dan zijn er ook nog met een pluizige staart. Maar uiteindelijk zijn het allemaal runderen die eten, drinken en herkauwen. Dat doet vermoeden dat het vlees van koeien ook allemaal hetzelfde smaakt,  toch? Niets is minder waar. Er is wel degelijk een smaakverschil. De streek waar de dieren voorkomen speelt een grote rol. Klimaat en omgevingsfactoren hebben een grote invloed op de smaak en malsheid van het vlees. Verder hebben sommige rassen meer vet dan andere. Laat vet nu net de smaak geven aan vlees. En last but not least: het voedsel dat de dieren krijgen, is ook van belang. Als runderen voornamelijk gras te eten krijgen, groeien ze wat trager en is hun vlees smaakvoller. Als ze voornamelijk graan gevoerd krijgen, zijn ze sneller slachtrijp en is hun vlees wat zachter.

Vlees online kopen

Het is niet nieuw dat je tegenwoordig alles online kan kopen. De corona-pandemie heeft het aandeel van online verkoop fel de hoogte ingejaagd. Misschien is het wat minder bekend, maar vlees bestellen via internet is net zo gemakkelijk als het online kopen van batterijen, om maar iets te noemen. De uitdaging om te leveren is wel een stuk groter. De temperatuur voor het bewaren van het vlees is immers uitermate belangrijk. Je wil je bestelling niet geleverd zien samen met een zwerm vliegen en een nest witte maden! De levertijd wordt daarom zo kort mogelijk gehouden. Bovendien wordt het product bezorgd in goed geïsoleerde verpakkingen. Soms zijn dat boxen van piepschuim. Omdat die echter nogal veel ruimte innemen en zorgen voor veel overbodig afval, wordt tegenwoordig ook gewerkt met isolatiezakken met droogijs.

Een groot voordeel van online vlees kopen is dat de keuze groter is dan bij de traditionele slager. Het aantal potentiële klanten is immers groter waardoor het de moeite loont om bijzondere vleessoorten in het aanbod op te nemen.

Heerlijke koe

Eén van die bijzondere vleessoorten komt van het wagyu rund. Dat is van oorsprong een Japans zwart runderras. Lange tijd dachten Japanners er niet aan om de dieren te eten. Religieuze motieven lagen hieraan ten grondslag. De koeien werden evenmin gehouden voor de melk. Ze werden wel ingezet als last- en trekdier in de landbouw en mijnbouw. Pas in de 19de eeuw, toen Japan zich wat meer openstelde voor westerse invloeden, is men begonnen met het consumeren van het vlees van de runderen.

Het vlees van een wagyu rund wordt beschouwd als een zeer exclusieve soort rundvlees. Het heeft een hoge graad van marmering of vetdooradering. Daardoor is het zeer zacht en heeft het een onovertroffen smaak. Naar het schijnt heeft het een nootachtige smaak die je als vleesliefhebber zeker zal bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *