WAT IS CHAMPAGNE?

Wat is champagne precies? Wat maakt het anders dan andere mousserende wijnen van de wereld?

Bron: De Gouden Ton

Champagne is een wijnproducerende regio in het uiterste noorden van Frankrijk, in de buurt van Parijs, waar de kenmerkende mousserende witte wijn wordt geproduceerd. Hoewel de term soms wordt gebruikt als een generieke beschrijving van mousserende witte wijnen in de stijl van de wijnen van Champagne, is dit een onjuist gebruik en moet de term mousserend wit in plaats daarvan worden gebruikt. Om de bubbels in deze wijn te produceren, wordt een techniek gebruikt die de methode traditionnelle of traditionele methode wordt genoemd. Bij deze methode wordt de basiswijn die champagne wordt gebotteld met een kleine hoeveelheid gist en suiker om een tweede fase van gisting in de wijn te activeren. Deze gisting geeft wat gas af in de fles, wat fungeert als carbonatatie.

Omdat dit proces een beetje sediment in de fles achterlaat en Champagne traditioneel een heldere wijn is, wordt het sediment in de hals van de fles geschud, bevroren en in een klontje verwijderd. Dit extra beetje wordt dan vervangen door een beetje wijn, en vaak wat suiker – gezamenlijk bekend als de dosering. Champagne wordt droger gemaakt door tijdens dit proces geen suiker toe te voegen, in welk geval het extra Brut wordt geëtiketteerd.

Champagne wordt geproduceerd als een mix tussen de Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay druiven. De hoeveelheid van elk van deze druiven verschilt van verlader tot verlader, en sommige wijnen – zoals blanc de blancs of blanc de noir – gebruiken alleen Chardonnay-druiven of alleen Pinot Noir-druiven. Er zijn drie primaire kwaliteitsniveaus binnen een bepaalde champagne verlader. Niet-vintage maakt gebruik van druiven gemengd vanaf een aantal jaren, vintage gebruikt alle druiven uit één specifiek jaar, en prestige cuvée gebruikt alle druiven uit één specifiek jaar, vanaf de eerste persing, en is voor een langere periode gerijpt. Niet elk jaar produceert vintage of prestige variëteiten, hoewel onlangs ongeveer een op de drie jaar dit heeft gedaan.

Geef een reactie