Wat zijn fosfaatrechten en wanneer heb je ze nodig?

Als je werkzaam bent in de landbouw, heb je ook vast wel eens gehoord van fosfaatrechten. Voornamelijk als je ook met vee werkt, is dit belangrijk voor je. Maar wat is het eigenlijk precies? En krijg je deze rechten zomaar? Wanneer heb je ze nodig? Alles over deze rechten lees je hier.

Waar zijn fosfaatrechten voor?

Fosfaatrecht is een recht wat je als melkveehouder kan kopen. Dit geeft jou het recht om fosfaat te produceren. Wat is fosfaat dan precies? Dit is een stof welke voorkomt in onder andere bepaalde etenswaren. Maar ook in de uitwerpselen van bepaald vee zit fosfaat. Fosfaat is niet iets waar je als persoon veel van binnen moet krijgen. Daarnaast is het ook niet goed voor het milieu, wat betekent dat de overheid de productie van deze stof zo veel mogelijk wil controleren. Daar is deze regeling voor. De overheid houdt zo de hoeveelheid fosfaat productie in bedwang, omdat iedereen die vee houdt deze rechten moet hebben. Deze regeling is er sinds 2018.

Deze rechten moet je als veehouder dus hebben. Die krijg je niet, maar moet je kopen. Dit doe je omdat je anders een boete kan krijgen. Zorg er om die reden voor dat je genoeg fosfaatrechten in je bezit hebt. Er wordt constant gehandeld in deze rechten, dus koop en verkoop die van jou ook gewoon. Dit kan gewoon online. Er zijn verschillende websites waar je fosfaat rechten kopen kan en waar je ze ook weer kunt verkopen.

Voor welke dieren zijn fosfaatrechten nodig?

Voor welk vee heb je deze rechten dan nodig? Dat zijn er een aantal. Schaf fosfaatrecht aan voor de volgende dieren: melk- en kalfkoeien, melkvee jonger dan één jaar, vrouwelijk jongvee voor de vlees houderij en melk houderij. Voor onder andere fokstieren, witvlees kalveren en rosevlees kalveren heb je geen fosfaatrechten nodig.

Ook voor bedrijfsmatig melkvee zijn fosfaatrechten verplicht. Daarmee wordt bedoeld: vee dat melk produceert met winstmatige doeleinden. Verkoop je de melk, het vlees, de boter etc? Dan wordt dit ook gezien als een winstmatig doel, wat betekent dat je de fosfaatrechten nodig hebt. Er zijn online handige tools om uit te rekenen hoe veel van deze rechten je precies nodig hebt voor de hoeveelheid vee die jij bezit. Eén fosfaatrecht staat gelijk aan één kilo fosfaat. Je hebt dus niet honderden van deze rechten nodig. Op die manier kun je kijken naar hoe veel je er uiteindelijk nodig hebt.