stoofvlees recepten

Welk vlees gebruik je voor stoofvlees recepten?

Wat is het geheim van een goede runderstoofpot? Goedkoop vlees kopen! Zou het je verbazen om te horen dat goedkoper beter is? Als het gaat om stoofvlees, is het waar! Als je een mals stuk rundvlees probeert te gebruiken, zal die langzaam gekookte stoofpot elke keer taai worden.

Als je die malse sneden lang laat sudderen, smelt al dat mooi gemarmerde vet gewoon weg in de bouillon. Zonder het vet vreet het vlees op, waardoor je taaie stukken vlees overhoudt die hun prijskaartje zeker zullen waarmaken.

stoofvlees recepten

Wat zijn de beste stukken rundvlees voor stoofvlees recepten?

Er bestaat niet zoiets als “rundvleesstoofvlees” (hoewel je zult merken dat veel slagerijen voorgesneden opties hebben die met deze naam zijn gelabeld). Je moet zeker aan de slager vragen wat voor soort rundvlees het is, want het kan van een paar verschillende oerstukken komen. Het beste (en goedkoopste) runderstoofvlees komt van de voorste schouder, ook wel de chuck genoemd. De achterste spier (ook wel de ronde genoemd) zou zeker een geweldige stoofpot zijn, maar we houden van chuck omdat het meer bindweefsel heeft.

Wat werkt het beste?

In tegenstelling tot malse steaks, zijn de taaie sneden afkomstig van goed getrainde spieren. Deze sterkere spieren hebben veel collageenrijk bindweefsel. Dat bindweefsel is niet zoals intermusculair vet: het zal niet zomaar uitlekken in je bouillon. In plaats daarvan smelt het in het vlees en geeft het gelatine vrij, waardoor alles een mooie body en een rijk mondgevoel krijgt. Klinkt best goed, toch? Het enige voorbehoud is dat je harde stukken vlees uren en uren op zeer lage temperaturen moet laten sudderen om alle goede dingen af ​​te breken. Als je dat doet, is het alsof je de pot met goud aan het einde van de regenboog vindt, omdat het vlees perfect mals zal smelten in je mond. Omdat de chuck meer gelatine afgeeft tijdens het koken, smaakt het vochtiger dan de ronde, waardoor het onze favoriete, meest economische snit voor stoofvlees is. Als je een chuck-braadstuk niet kunt vinden, kan het ook worden bestempeld als een chuck-eye-braadstuk of een chuck-schouder. Als je op zoek bent naar opties met been om extra smaak aan je bouillon toe te voegen, zoek dan naar korte ribben met been of ossenstaart. De laatste geeft je echter een supergelatinerijke bouillon, wat sommige mensen onaangenaam vinden.

Geef een reactie