Welke horeca oven is voor jou het interessantst?

Het spreekt voor zich dat er in elke horecazaak nood is aan een professionele oven. Op het eerste zicht heeft het kopen van een horeca oven eigenlijk maar weinig voeten in de aarde. Toch zou je hier behoorlijk mee de mist in kunnen gaan. Er zijn bij het kopen van een horeca oven dan ook wel degelijk een groot aantal verschillende factoren waar je rekening mee zal willen houden. Om welke zaken het hierbij precies gaat ontdek je op deze pagina.

Welke verschillende soorten horeca ovens bestaan er allemaal?

In eerste instantie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er niet zoiets bestaat als één bepaald type van horeca oven. In de praktijk zijn er dan ook tal van verschillende exemplaren op de markt terug te vinden die stuk voor stuk over hun eigen voor- en nadelen beschikken. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de volgende vier mogelijkheden:

 1. Een fornuis met oven;
 2. Een convectieoven;
 3. Een combinatieoven;
 4. Een pizzaoven;

Het spreekt voor zich dat elk type van oven over haar eigen werkwijze beschikt. Dit gezegd zijnde is het zo dat in menig aantal horeca-omgevingen niet gebruik wordt gemaakt van één bepaald type horeca oven, maar wel van meerdere verschillende exemplaren. Ben jij ook benieuwd naar wat deze verschillende soorten ovens allemaal voor jou in petto hebben? In dat geval is het de moeite waard om even de onderstaande informatie door te nemen.

1.) Een fornuis met oven

In eerste instantie is er misschien wel de meest traditionele horeca oven op de markt. Het betreft hier eigenlijk een oven en fornuis in één. In dit geval beschik je dan ook niet alleen over een grote ovenruimte voor het bereiden van vlees, banket en desserts, daarnaast zijn er ook gaspitten of elektrische kookzones aanwezig. Verschillende fornuizen welke deel uitmaken van het topsegment zijn zelfs voorzien van een inductiekookplaat. Let wel, het spreekt voor zich dat je in dit geval rekening dient te houden met een aanzienlijk investeringsbedrag. De voordelen van een fornuis met oven zijn de volgende:

 • Je bent verzekerd van een optimale flexibiliteit;
 • Er kan behoorlijk wat ruimte worden uitgespaard;
 • Heel wat fornuizen zijn GN compatibel;

In het bijzonder het ruimtebesparende aspect heeft ervoor gezorgd dat menig aantal kleine(re) horecazaken er door de jaren heen voor hebben gekozen om over te gaan tot het kopen van een fornuis met oven voor op de zaak.

2.) Een convectieoven

Een tweede soort horeca oven is een zogenaamde convectieoven. Het betreft hier een heteluchtoven welke een stuk compacter is in vergelijking met bijvoorbeeld een fornuis met oven installatie. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een ventilator om de warmte op een gelijkmatige manier doorheen de ruimte van de oven te verspreiden. Op deze manier kan er een aanzienlijk kortere bereidingstijd worden gerealiseerd en is het mogelijk om het krimpen van het vlees op efficiënte wijze tegen te gaan. Kies jij uiteindelijk ook voor dit type van horeca oven? Dan kan je rekenen op de voordelen zoals hieronder aangegeven:

 • Dit type van horeca oven werkt ongelofelijk snel;
 • Er wordt een gelijkmatige bereiding gerealiseerd;
 • Je kan rekenen op een betere bruining;
 • Er kan een aanzienlijk beter rendement worden gerealiseerd;
 • Dit type van horeca oven is GN compatibel;

3.) Een combinatieoven

Een derde type horeca oven is de zogenaamde combinatieoven. Dit zijn in principe de meest geavanceerde evenals de krachtigste horeca ovens die op de markt zijn terug te vinden. Voor combi-ovens geldt dat ze in de praktijk de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van hete lucht of stoom of een combinatie van beiden. Dit zorgt er concreet voor dat ze in staat zijn om het werk te doen van niet één, maar wel van verschillende apparaten. Op deze manier kan er uiteraard heel wat tijd worden bespaard. Bij een combinatieoven kan je specifiek rekenen op de voordelen zoals hieronder aangegeven:

 • Dit type van horeca oven is ongelofelijk flexibel;
 • Er kan behoorlijk wat ruimte mee worden uitgespaard;
 • Een combinatieoven kan met de hand worden bediend, maar is ook programmeerbaar;
 • Er kan een aanzienlijk betere bruining worden gerealiseerd;
 • De oven werkt uitermate precies;
 • Combinatieovens zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen;

Let op! Voor het merendeel van de combinatieovens geldt dat deze stoom genereren. Dit zorgt ervoor dat ze aangesloten moeten worden op de waterleiding. Daarnaast is het ook zo dat er gebruik moet worden gemaakt van een adequaat luchtafvoersysteem. Mede omwille van deze reden is het in de praktijk altijd zo dat er voordat de horeca oven zal worden geplaatst er steeds een specialist langs zal komen om de vereiste voorzieningen te controleren.

4.) Een pizzaoven

De laatste vorm van horeca oven die we graag aan je voor willen stellen is de zogenaamde pizzaoven. Voor dit type van oven geldt dat ze doorgaans over verschillende verdiepingen kan beschikken. Dit is interessant, want op deze manier kan er heel wat kostbaar werk- en vloeroppervlak worden uitgespaard. Daarnaast zorgt het gebruik van dit type van oven ervoor dat je kan rekenen op een uitstekende flexibiliteit. Hou er rekening mee dat de hoogte van de kamers bij pizzaovens kan variëren van 15 tot 50 centimeter. Heb jij nood aan gelijkmatig garen wat bij een hoog volume kan gebeuren? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat kiezen voor een pizzaoven een uitstekend keuze is.

Het spreekt voor zich dat een pizzaoven zich niet uitsluitend leent voor het bakken van pizza’s. Wat bovendien namelijk ook te denken van burrito’s, lasagne en tal van andere gerechten? In principe kan zo goed als alles wat in een gewone oven kan worden bereid ook klaargemaakt worden in een pizzaoven. Ook dit type van horeca oven is dan ook zeker en vast de moeite meer dan waard om te overwegen. De voordelen waar je bij dit type van horeca oven op kan rekenen zijn in ieder geval de volgende:

 • De vorm van deze horeca oven maakt gelijktijdig garen van diverse gerechten mogelijk;
 • Er kan een bijzonder snelle garing worden gerealiseerd;
 • Pizzaovens zijn in de praktijk zonder probleem stapelbaar;

In ieder geval mag het duidelijk zijn, ga je een nieuwe horeca oven kopen? Hou dan zeker en vast rekening met de verschillende soorten exemplaren die op de markt verkrijgbaar zijn!